Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Lisztérzékenyek Közhasznú Egyesülete

Az oldal készítője: Lőrincz Edina

Vajas leveles tészta

 

Hozzávalók (8 vagy 12 db-hoz)

A tésztához:
  350 g Schar mix B liszt
  75 g joghurt
  100 ml tej
  fél mokkáskanál só
  2 evőkanál cukor

  1 db tojás
  25 g friss élesztő

A rétegezéshez:
50 g olvasztott vaj

A kenéshez:

 

·        A tészta hozzávalóit a robotgép dagasztó szárával simává keverjük.

·        Lisztezett gyúrólapra borítjuk és 8 vagy 12 egyenlő részre osztjuk.

·        Egyenként kb 15 cm átmérőjű kör alakú lappokká nyújtjuk vagy kocka alakura is lehet a cipókat. Nem baj, ha nem szabályos, szépen lehet formára igazítani őket. Minden egyes lapot olvasztott vajjal kenünk meg. Amikor egymásra pakoljuk a 8 réteget 5-10 percre hűtőbe tehetjük, hogy a vaj megdermedjen, mert úgy könnyebb formázni.

·        Aztán az egészet egy óriási körré nyújtjuk 1 ujjnyi vastagra, és felvágjuk 8 vagy 12 egyenlő cikkre.

·        A cikkeket egyenként még kicsit nyújtjuk, töltelékkel megkenjük és feltekerjük. Tepsire rakjuk, tojással lekenjük.

·        Előmelegített sütőben, 180 C fokon szép pirosra sütjük.

·        Ha kocka alakura nyújtottuk, akkor készíthetünk belőle különböző ízesítésekkel csigákat (kakaós, túrós,csokis,  pudingos, stb.)

·        Ha a tésztába megfordítjuk a só és a cukor mennyiségét, akkor tehetünk sajtot, sonkát, gombát, szalonnát, stb a töltelékbe.

 

Kakaós töltelék: Nescuik kakaópor, cukor, tej, Mester lé kötő, ennek segítségével nem folyik ki a töltelék a tésztából.

A lé kötő bármihez használható ami folyékony (lekvárok, dzsemek, kakaó, csoki, pizza szósz, dió töltelék, pudingporok, gyümölcsök, stb) a többi már fantázia kérdése.

 

Mariann kenyere és zsömléje

Hozzávalók:

10 dkg rizsliszt,

10 dkg burgonyakeményítő,

15 dkg kukoricakeményítő,

1 ek. Guarmag liszt

1 ek. Amarant liszt

2 db tojás fehérje

3 dkg margarin,

2,5 dkg élesztő,

4-5 dl víz, vagy tej

1,5 mk só,

1 mk cukor.

 

Az élesztőt a 2 dl vízben a cukorral felfuttatjuk, a tojás fehérjét felverjük, ehhez adjuk a többi hozzávalót, a maradék vizet apránként adjuk hozzá, együtt jól kidagasztjuk, s kiolajozott sütőformába töltve (vizes kézzel picit elsimítjuk) 30 percet kelesztjük, majd olajjal óvatosan megkenve kb. légkeveréses sütőben 220 fokon 45 percig sütjük. 20 és 40 perc sütés után enyhén megkenjük olajjal. Konyharuhába csavarva kihűtjük.

Ha zsömlét akarunk belőle készíteni, akkor 1 késhegynyi szódabikarbóna kell még bele és vizes kézzel tesszük a formába. (pl. muffinsütő).

 

Fehérkenyér (Hammer Mühle Világos liszt)

Hozzávalók:

500g Hammer Mühle Világos liszt keverék

1 csg száraz élesztő

1 ek cukor

400 ml langyos víz vagy tej

10 g langyos, olvasztott vaj, vagy margarin

1-2 teáskanál só

1 evőkanál olaj a kenyér illetve a forma meg/kikenéséhez (forma: 25 cm hosszú!)



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 16
Tegnapi: 2
Heti: 18
Havi: 16
Össz.: 16 852

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Lisztérzékenyek Közhasznú Egyesülete - © 2008 - 2024 - szszbmglutenfree.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »